Desfumare mecanizata

Peste 85% din decesele dintr-un incendiu sunt cauzate de intoxicare cu fum si gaze fierbinți. Astfel, evacuarea fumului si a gazelor fierbinți trebuie realizată cât mai repede posibil.

Una dintre soluțiile pentru desfumare este tirajul natural organizat al aerului. Acesta se face printr-un sistem de trape de fum montate pe acoperișul clădirilor, trape verticale, usi si ferestre cu rol de ventilare.

Astfel, suprafața desfumabilă a unei clădiri trebuie să fie de minim 1% din suprafața totală a clădirii.

Pentru o desfumare mecanizată rapidă și eficientă, aportul de aer se face prin partea inferioară a clădirii și treimea inferioară a unei camere. De asemenea, aportul de aer trebuie realizat printr-o suprafață de minim 60% din suprafața desfumabilă. Acest lucru este menționat de Normativul P118.

In situația unui incendiu, ușile oferă un dublu rol: evacuare si aport de aer, ușa fiind unul dintre puținele elemente pentru care întreaga suprafață poate fi considerată utilă în aportul de aer.

Desfumare mecanizata | Aerisire prin automatizări ferestre 

Automatizarea ferestrelor permite controlul total asupra acestora. Astfel, un sistem de BMS (Building Management Sistem) sau centrala de detectie la incediu pot acționa ferestrele pentru a menține un mediu plăcut în interiorul clădirii si a reduce costurile de energie.

Soluțiile oferite de firma noastră pot automatiza orice tip de fereastră, indiferent de mărime, iar design-ul plăcut al acestora nu va afecta aspectul ferestrelor într-un mod negativ.

Ferestrele automate pot fi actionate prin telecomandă, buton sau un sistem central.

Desfumare Mecanizata

 

Desfumare mecanizata | Tipuri de automatizări

Automatizările pentru ferestre, uși și trape sunt o soluție foarte des întâlnită în clădirile noi din România.

Aceste automatizări pot fi montate pe orice tip de fereastră, pe uși dar și pe trape de aerisire sau trape de desfumare. Datorită pieselor electrice din dotare, automatizările pot fi conectate la sisteme de control și pot fi acționate simultan indiferent de numărul acestora.

Desfumare mecanizata | Mecanisme de acționare

  • mecanisme de acționare pneumatice, independente în funcționare de rețeaua electrică, oferind garanția cea mai mare de acționare în caz de incendiu. Mecanismele pot fi prevăzute cu unul sau doi cilindri pneumatici, în funcție de tipul trapei. Acționarea automată se realizează prin intermediul unei butelii cu CO2 comprimat echipată cu siguranța termofuzibilă care acționează la creșterea temperaturii, deschizând trapa.
  • mecanisme de acționare manuală, prin realizarea unor trasee cu ţeavă de cupru care leagă trapele de fum cu panouri de comandă manuală dotate cu buton de acţionare si butelie cu CO2 sub presiune.
  • mecanisme de acționare electrică, în acest caz trapele fiind echipate cu motoare electrice comandate de centrala de detecție incendiu a clădirii.

In varianta în care trapele de fum sunt folosite și la funcția de ventilare zilnică, este recomandat ca acestea să fie prevăzute cu o centrală de ploaie si vânt cu senzori externi pentru protecție în caz de intemperii.

Desfumare naturală

Desfumarea prin tiraj natural se realizează prin evacuarea fumului prin trape de desfumare decupate în partea superioară a fațadei sau în acoperiș (zenitale). Compensarea cu aer proaspăt se face prin grile de introducere de aer.

 

In prezent, firma noastră oferă o gamă variată de automatizări, costumizabilă în funcție de necesitățile clientului.

Suna
acum !